"Νικολαΐδειο & Μαλαχίειο" ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΕΡΟΥ                                                                  ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

 

ΤΟ "ΚΕΡΥΝΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΣΤΗ ΛΕΡΟ               (Παρασκευή 30 Απριλίου 2004)

               

Την Παρασκευή 30-4-2004, στις 13:00, κατέπλευσε στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας το 2ο αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου της Κερύνειας, "ΚΕΡΥΝΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", το οποίο απέπλευσε από το αρχαίο λιμάνι Αμαθούντος της ΚΥΠΡΟΥ, με προορισμό τον Πειραιά.

Στην υποδοχή κατέβηκαν όλες οι τάξεις του Σχολείου μας. Αντιπροσωπεία μαθητών προσέφερε στον καπετάνιο και το πλήρωμα ζωγραφιές και διάφορα μηνύματα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν το ομοίωμα αυτό του αρχαίου πλοίου, να μάθουν την ιστορία του και να πληροφορηθούν για τη δράση και τους σκοπούς του "Πολιτιστικού Ιδρύματος Κερύνεια Χρυσοκάβα", το οποίο κατασκεύασε το πλοίο "Κερύνεια-Ελευθερία"* σύμβολο ελπίδας για απελευθέρωση της πατρικής γης και δικαίωση του αγώνα των Κυπρίων.

* Το 1985 κατασκευάστηκε, με την αρχαία μέθοδο ναυπήγησης το πρώτο πιστό ομοίωμα του πλοίου της Κερύνειας, που ονομάστηκε "ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΙΙ"

 

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Στις 20 Νοεμβρίου 1965, ο Κερυνειώτης δύτης Αντρέας Καριόλου, ανακάλυψε στο βυθό, μισό μίλι ανατολικά του λιμανιού της Κερύνειας, το ναυάγιο ενός αρχαίου ελληνικού καραβιού της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου.

Από το 1967 μέχρι το 1973, αρχαιολογική ομάδα από 54 αρχαιολόγους, δύτες και άλλους επιστήμονες , με την καθοδήγηση του καθηγητή Mıchael Katzevö του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ανέλκυσαν αυτόν το μοναδικό στον κόσμο αρχαιολογικό θησαυρό, το καλύτερα διατηρημένο ναυάγιο του κόσμου, αφού διασώθηκε το 70% του αρχαίου σκάφους

 

 

ΗΛΙΚΙΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΦΟΡΤΙΟ

Το 15 μέτρων εμπορικό αυτό σκάφος, κατασκευάστηκε γύρω στο 389 π.Χ. Τα αμύγδαλα που μετέφερε διαπιστώθηκε ότι είχαν συλλεγεί το 288 π.Χ.. Επομένως, πρόκειται για ένα σκάφος μεγάλης ηλικίας, που βρισκόταν σε χρήση για 80 ως 100 περίπου χρόνια.

Κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της εποχής εκείνης "πρώτα μαδέρωμα", δηλαδή πρώτα το εξωτερικό μέρος και μετά ο σκελετός των σκαρμών, σε αντίθεση με τη σημερινή μέθοδο "πρώτα σκαρμοί".

 

Μετέφερε 380 αμφορείς από τη Ρόδο, τη Σάμο και την Παλαιστίνη 29 μυλόπετρες από τη Νίσυρο, 10.000 αμύγδαλα και ίχνη από φακές, ελιές, σύκα και σταφύλια.

Βρέθηκαν επίσης 4 πιάτα, 4 ποτήρια και 4 ξύλινα κουτάλια (όσα πιθανόν και τα μέλη του πληρώματος), 5 χάλκινα νομίσματα της εποχής του Δημητρίου Πολιορκητή (306 π.Χ).

   Περισσότερες φωτογραφίες!!!