ΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ

και τα παραμύθια τους

"ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ & ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ"

(Συλλογή Αφηγημάτων, στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος 2003-2004)

Σχόλια: Επίκ. Καθηγ. Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαριάνθη Καπλάνογλου

                "ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ"                                                                                           Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, σε φωτογραφία του 1910

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το Σχολείο μας, κατά το σχολικό έτος 2002-2003, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΣΩΚΡΑΤΗΣ – Comenius», με θέμα: «Ευρώπη – χώρα των παραμυθιών».

 Ζητήσαμε από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες των μαθητών μας να συμβάλλουν στην προσπάθεια, συλλογής ντόπιων παραμυθιών και άλλων λαϊκών αφηγημάτων, με σκοπό να επιλεγούν απ’ αυτά κάποια για επεξεργασία και εικονογράφηση από τους μαθητές κάθε τάξης.

Το αποτέλεσμα αυτής της έκκλησης, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας,  καθώς διαπιστώναμε καθημερινά ότι, ένας σημαντικός «θησαυρός» παραδοσιακών παραμυθιών και άλλων λαϊκών αφηγημάτων ανάβλυζε, σαν το γάργαρο νερό της καθάριας πηγής, από τη μνήμη και τις καρδιές αρκετών «παραμυθάδων – αφηγητών» του νησιού μας.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να συνεχιστεί η καταγραφή και την επόμενη χρονιά και να αξιοποιηθεί όλο αυτό το υλικό με στόχο να δημιουργηθεί μια μικρή συλλογή λέρικου παραμυθιακού λόγου, διασώζοντας έτσι από τη λήθη δεκάδες λαϊκά αφηγήματα και καταγράφοντας άλλους τόσους αφηγητές. Έτσι, για το 2003-2004, εντάξαμε τη Συλλογή αυτή στα «Πολιτιστικά Προγράμματα», με θέμα: «Λαϊκά Παραμύθια και Παραμυθάδες  της Λέρου».

Απευθυνθήκαμε στην  Επίκ.Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μαριάνθη Καπλάνογλου, η οποία διδάσκει «Λαογραφία» και «Πολιτισμικές σχέσεις στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο». Της μιλήσαμε για τους στόχους μας και ανταποκρίθηκε αμέσως, με ενθουσιασμό. Εκτός από τις πολύτιμες συμβουλές της, για τον ορθότερο τρόπο εργασίας σχετικά με τη συλλογή των παραμυθιών, πρότεινε να κάνει τους σχολιασμούς, την αρίθμηση και  κατάταξή τους, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και την επιστημονική διάσταση του θέματος.

Για την ανεκτίμητη προσφορά της, μαθητές και δάσκαλοι, θερμά την ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε επίσης τους αφηγητές και τις αφηγήτριές  μας, για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα αυτής της συνεισφοράς, που εμπλουτίζει σημαντικά την αναφερόμενη  στην πολιτισμική παράδοση του τόπου μας βιβλιογραφία.

           Απρίλιος 2004                      Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:       Κώστας Ασλανίδης

Το ΕΞΩΦΥΛΛΟ της εργασίας,

που εκδόθηκε το Σεπτ. 2004, από το

ΔΗΜΟΤ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΡΟΥ

 

Επιστροφή