Το Σχολείο μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: «ΣΩΚΡΑΤΗΣ – Comenius

                   

 Κλικ στις σημαίες, για να δείτε εικονογραφημένα παραμύθια

   

Η πόλη του Ascheim,    Το Σχολείο Aschheim,    Το Σχολείο Jedovnice,   H Έκθεση  στη Λέρο,  

Επίσκεψη Δημάρχου Aschheim,    Επίσκεψη Γερμανών δασκάλων,    H Εκδήλωση,    Επίσκεψη στο Aschheim

 

Το σχολικό έτος 2002-2003, το Σχολείο μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΣΩΚΡΑΤΗΣ – Comenius 1». Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας στην εκπαίδευση, στην αλληλογνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών από τις χώρες μέλη ή από τις υπό ένταξη, στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, μέσα από τη συνεργασία και την ανταλλαγή επισκέψεων. Τελικός στόχος είναι η αίσθηση του ευρωπαϊκού οράματος και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το Πρόγραμμα έχει θέμα: "Ευρώπη, χώρα των παραμυθιών" και υλοποιείται σε συνεργασία με άλλα δύο ευρωπαϊκά Σχολεία: Του ASCHHEIM της Γερμανίας και του JEDOVNICE της Τσεχίας. Σχολείο «Συντονιστής» είναι το γερμανικό Σχολείο και η πρόταση ανήκει στο Διευθυντή του κ. Ludvich Gutlein.

Η γερμανική και ελληνική αφίσα της έκθεσης "Ευρώπη χώρα των παραμυθιών"  

«ΕΥΡΩΠΗ – χώρα των παραμυθιών»

«Τα παραμύθια αποτελούν συγκινητική μαρτυρία του παρελθόντος, για την αλληλοεπικοινωνία των λαών. Οι διάφοροι παραμυθιακοί τύποι γνώρισαν παγκόσμια διάδοση, από παλιά κι έγιναν κτήμα όλων των λαών.»

 

   Μ. Γ. Μερακλής (ΕΝΤΕΧΝΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ)

 

Η πρώτη φάση του προγράμματος προέβλεπε κάθε σχολείο να επιλέξει (κατά τάξη) παραμύθια από την παράδοση της χώρας του. Στη συνέχεια, τα επιλεγμένα παραμύθια θα γίνονταν από μας τα παιδιά,  αντικείμενο μελέτης, και εικονογράφησης με διάφορα εκφραστικά μέσα..

Στο μεταξύ μια καλή νεράιδα απ’ το Aschheim, Irmi τ’ όνομά της, έστελνε τα Γερμανικά και Τσέχικα παραμύθια στη Λέρο, ενώ παραλάμβανε τα δικά  μας, για να τ’ αποδώσει στη γλώσσα των φίλων μας. Στο νησί μας, «Καλά Ξωτικά» και… «ευγενικές Νεράιδες»

 έκαναν τις μεταφράσεις των γερμανόγλωσσων κειμένων,  ενώ…καλόγνωμες μάγισσες και…καλόκαρδοι γίγαντες… (δασκάλες και δάσκαλοι), έβαλαν το… χεράκι τους για την  παρουσίαση της δουλειάς μας.

 Έτσι δημιουργήθηκε η…«Φανταστική Χώρα των παραμυθιών».

 

H ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Τον Απρίλιο του 2003 ξεκίνησε, με μεγάλη επιτυχία, από το γερμανικό Σχολείο, η Περιοδεύουσα Έκθεση των Εικονογραφημένων Παραμυθιών, το Μάιο συνεχίστηκε στο δικό μας και τον Ιούνιο μεταφέρθηκε στο Σχολείο του Jedovnice της Τσεχίας.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Ευρώπη χώρα των παραμυθιών"

Την τελευταία ημέρα της Έκθεσης, ετοιμάσαμε μια όμορφη εκδήλωση, με αναπαραστάσεις παραμυθιών, χορούς και τραγούδια.

Τις μέρες εκείνες επισκέφτηκαν τη Λέρο και δάσκαλοι από το Αschheım.

Επιστροφή